Kartläggningen visar en länsövergripande bild av kompetensförsörjningsbehovet framåt, särskilt inom äldreomsorg och funktionshinderområdet.
Stockholms läns kommuner står inför stora utmaningar med att säkerställa kompetensförsörjningen inom äldreomsorgen. Prognoser visar att det framtida behovet av personal inte kan mötas med dagens arbetssätt. Men hur ska vi göra istället?
Äldreomsorgen behöver förbättras, den ska vara trygg och säker och det ska vara tydligare för äldre vilket stöd och hjälp de kan få samt när i livet de kan få den. Det berättade Olivia Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen, och särskild utredare för uppdraget att föreslå en ny äldreomsorgslag på Storsthlms strategiska nätverk för socialtjänsten.
Strategin att skydda de äldre under pandemin har misslyckats, vilket främst beror på strukturella brister inom äldreomsorgen. Regelverket bör förbättras för att ge beslutsfattare möjlighet att vidta åtgärder för att skydda äldre. Dessutom bör samordning mellan aktörer fungera långsiktigt, på olika nivåer. Det menar Vesna Jovic, ledamot i Coronakommissionen, som deltog på Storsthlms senaste socialtjänstnätverk.
Storsthlm har på uppdrag av styrelsen tagit fram ett faktaunderlag som ger en lägesbild över nuläget, smittspridningen och förutsättningarna för det förebyggande av arbetet i Stockholms län.