Under 2024 har Forum Carpe, i samarbete med Storsthlm och med stöd av statliga stimulansmedel från Uppdrag psykisk hälsa, tagit viktiga steg för att möta dessa utmaningar genom tre kunskapshöjande aktiviteter inom området psykisk ohälsa för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller autism, och dessa satsningar har redan gjort skillnad i verksamheterna.
Varje år tar cirka 320 människor sitt liv i Stockholmsregionen. Ett stort folkhälsoproblem som förutom de tragiska förlusterna av människoliv orsakar stort lidande för anhöriga, närstående och samhället i stort. För att möta denna utmaning satsar regionen och kommunerna på att förebygga suicid genom att öka kunskapen, samverka och genomföra insatser lokalt.
Inriktning för psykisk hälsa och suicidprevention 2024 - 2026 är beslutad av den politiska styrgruppen för vård i samverkan (VIS). Inriktningen ger stöd i det länsgemensamma arbetet för att förebygga psykisk ohälsa och suicid samt främja psykisk hälsa hos befolkningen i Stockholms län.
De första åren i ett barns liv är avgörande för den fortsatta utvecklingen. Därför är det viktigt att tidigt göra insatser för att främja den psykiska hälsan hos alla barn, men också att upptäcka tecken på ohälsa redan på ett tidigt stadium och erbjuda anpassade insatser för att stärka barnets mående. Men hur går man till väga i praktiken? Nu finns ett webbaserat stödmaterial tillgängligt för förskolor som vill utveckla sitt hälsofrämjande och förebyggande arbete.
Tillsammans med forskningsinstitutet Ifous har Uppdrag Psykisk Hälsa Stockholms län (UPH) tagit fram en kunskapsöversikt riktad till förskolan. Översikten syftar till att öka kunskapen om hur verksamheten i förskolan kan utvecklas för att främja psykisk hälsa.
I överenskommelsen Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention finns, förutom stimulansmedel till kommuner och regioner var för sig, även länsgemensamma medel för gemensamt arbete. Kommunerna i länet kan under året ta del av de länsgemensamma satsningarna Uppdrag psykisk hälsa Stockholms län och de aktiviteter som genomförs av Nationellt centrum för suicidforskning och prevention.
En ny rapport visar att tidiga och samordnade insatser, med en helhetssyn på barnet, är grundläggande för att förhindra att barn som är borta från skolan eller inte kommer dit alls hamnar i utsatta situationer.
En kartläggning av SIP-arbetet under pandemin, ett nytt formulär för att rapportera samverkansbrister samt dialog om framtida samarbete. Det var några av punkterna på agendan när Storsthlm höll i ett informations- och samverkansmöte med kommunala representanter i lokala samråd för missbruk och psykiatri förra veckan.
Stockholms län har inom överenskommelsen Insatser inom området psykisk hälsa avsatt medel till en länsgemensam satsning på suicidprevention. Södertälje kommun är en av flera kommuner som har tagit del av den satsningen under året.