Länets kommuner sluter upp för framtidens digitala välfärd
Sveriges kommuner tar nu ett stort och gemensamt kliv mot en mer effektiv och innovativ välfärd. Uppslutningen kring SKR:s handslag för digitalisering är historisk. Hela 280 av landets 290 kommuner i Sverige – och i stort sett alla kommuner i länet – har anmält sig till ett eller flera av initiativen inom handslaget, vilket visar en tydlig enighet.
Syftet med Handslaget för digitalisering är att hjälpa kommuner att tillsammans med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) öka digitaliseringstakten och bidra till att skapa en smartare och mer sammanhållen välfärd över hela Sverige, oavsett vilka resurser som finns lokalt. För en sammanhållen nationell digitalisering behöver alla kommuner kunna ansluta sig till exempelvis system för säker digital post. Alla har idag inte samma förutsättningar för den typen av utvecklingsarbete – något som handslaget ska underlätta.
Några exempel på initiativ i "Handslaget":
- Nationell identitets- och behörighetshantering
- Säker digital kommunikation för socialtjänsten
- Välfärdsteknik för äldre och funktionsnedsatta
Viktigt för kommunerna i länet
Digitalisering är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta utveckla våra verksamheter och leverera hög kvalitet till våra invånare, menar Storsthlms förbundsdirektör Johan von Sydow:
- Initiativet med SKR:s handslag för digitalisering är positivt. Det skapar bättre förutsättningar för våra medlemskommuner. Genom att agera gemensamt kan vi accelerera också den regionala utvecklingen, skapa mer effektiva och hållbara välfärdstjänster samt möta invånarnas behov på ett smartare sätt.
Johan von Sydow. (Foto: Bengt Säll)
”Ensam är inte stark”
Varför är det då viktigt att länets kommuner sluter upp och går med i Handslaget för digitalisering?
- Ensam är inte stark. Digitalisering erbjuder skalfördelar som vi tillsammans kan realisera genom de gemensamma initiativen. När fler gör samma sak kan vi ge varandra stöd för ett effektivt genomförande, säger Per Törnvall, kommundirektör i Sollentuna och en av tre kommundirektörer i Storsthlms strategigrupp Digitalisering.
Per Törnvall. (Foto: Sollentuna kommun)
Han säger att för invånarna och företagarna är inte alltid kommungränsen det viktigaste:
- De gemensamma initiativen gör livet enklare för dem. Digitalisering erbjuder möjlighet till nya och effektivare arbetssätt. Digitalisering handlar i grund och botten inte om teknik utan om verksamhetsutveckling,
Finns det något som ni i Sollentuna kommun ser som särskilt viktigt och som ni kommer lägga extra fokus på bland initiativen?
- För Sollentuna är det viktigt att inte slarva med genomförandet. Respektive kontors digitaliseringsledare tillsammans med vår digitaliseringsenhet är nycklar för ett effektivt genomförande, säger Per Törnvall.
Fakta: Storsthlm och digitalisering
För att klara framtidens välfärd är det nödvändigt att maximera utväxlingen av digitaliseringens möjligheter. Regional samverkan är avgörande för att samla kommunsverige på nationell nivå och bidra till delning av erfarenheter och lösningar.
Storsthlm ska
- stärka kommunernas förmåga till verksamhetsutveckling
- driva på för en nationell ordning utifrån kommunernas behov.
Kommundirektörsstrategigruppen
I kommundirektörsstrategigruppen för digitalisering ingår Fredrik Jurdell, Stockholm, Per Törnvall, Sollentuna och Daniel Broman, Lidingö.
Läs mer om Storsthlms samverkansområde digitalisering Digitalisering | Storsthlm
Läs Sveriges kommuners och Regioners artikel Handslag för digitalisering | SKR