Nu startar Yrkesresan Barn och unga i Stockholms län!

Kunskapsutveckling / 27 januari 2023

Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin

Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin och Kalle Löfgren, projektledare för Yrkesresan

Yrkesresan är ett nationellt koncept för introduktion och kompetensutveckling för olika verksamhetsområden inom socialtjänsten. Först ut är Barn och unga.

Den 25 januari träffades verksamhetsutvecklare, arbetsledare och chefer från alla 12 anslutna kommuner i Stockholms län för ett uppstartsmöte där Karl Löfgren, projektledare från Storsthlm, höll i taktpinnen. Uppstartsmötet är startskottet för en kompetensutvecklingsresa som görs tillsammans. Storsthlm är den regionala samordnaren av Yrkesresan Barn och unga i länet.

– Att få möjligheten att leda samordningen av Yrkesresan Barn och unga är både ett väldigt roligt och viktigt uppdrag, säger Kalle Löfgren.

Yrkesresans upplägg med kurser utifrån om man är nyanställd eller erfaren handläggare, ger socialsekreteraren det stöd hen behöver för att utvecklas i sin yrkesroll. Även chefer och gruppledare har olika kurser att ta del av. Yrkesresans utbildningar håller hög kvalitet och är kvalitetsgranskade av Socialstyrelsen. Ytterst är Yrkesresan Barn och unga en viktig nationell satsning för de barn och ungdomar som behöver socialtjänstens stöd.  

På uppstartsmötet kom Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin på besök och föreläste om ”Barnet som rättighetsbärare”. Vi passade på att fråga om hennes tankar kring Yrkesresan:

Yrkesresan är ett nationellt koncept för introduktion för nyanställda samt kompetensutveckling i olika steg för redan anställda inom Barn och unga. Vad får du för tankar när du hör talas om Yrkesresan?

Det är väldigt bra att det finns ett nationellt program både för introduktion och kompetensutveckling både för medarbetare och chefer inom socialtjänsten. Yrkesresan ska ju bidra till mer kunskapsbaserad, jämställd och jämlik socialtjänst för hela landet. Och just likvärdigheten över landet är ju en stor utmaning. Ska vi kunna uppfylla barns rättigheter så måste det gälla alla barn och gälla i hela landet. Yrkesresan kan bli en del i att säkerställa att alla barn nås av de insatser och rättigheter de har rätt till. Det är oerhört viktigt.

Vad ser du för fördelar med ett sådant tydligt nationellt koncept?

Man behöver ha en gemensam kunskapsplattform. Det handlar om ett professionellt barnrättsarbete. Barnkonventionen är lag och då ska den följas. Sedan är det ju så att förutsättningar och utmaningarna ser olika ut för varje socialtjänst. Men att varje socialtjänst ska forma sitt arbete på det sätt de kan. I slutändan så har alla barn samma rättigheter och de ska uppfyllas.

Vad tycker du är en viktig kompetens för en socialsekreterare inom Barn och unga?

Det behövs ju såklart många viktiga kompetenser, det är ju ett svårt och ofta komplicerat uppdrag. Men att hela tiden ha med sig barnkonventionens barnsyn tycker jag är viktigt. Att känna till den och känna sig trygg i det. Alla barn har rätt till stöd och skydd. Samtidigt är barn kompetenta och handlingskraftiga och det glömmer vi ofta bort. De är egna individer med egna behov och tankar. Det heter ju konventionen om barnets rättigheter, alltså det individuella barnets rättigheter.

Sedan är det viktigt att tänka på vad barnen själva säger. De vill ha respekt, omtanke, engagemang och välvilja. Barn vill att vuxna ska lyssna på dem och ta dem på allvar.  Och sist men inte minst, ge återkoppling. Så barnet förstår varför det togs ett visst beslut och vad som kommer hända sen. Det behöver vi ju alla för att vara trygga.

Vill du läsa mer om Yrkesresan och de olika verksamhetsområdena? Se mer hos Sveriges kommuner och regioner.

 

Karl Löfgren
Karl Löfgren

Projektledare

Visa cookie-information