Ökad kompetens och bättre bemötande för att hantera personer med psykisk ohälsa inom LSS och socialpsykiatri
Hur kan vi skapa bättre förutsättningar för att bemöta individer med psykisk ohälsa för yrkesverksamma inom LSS och socialpsykiatri? Under 2024 har Forum Carpe, i samarbete med Storsthlm och med stöd av statliga stimulansmedel från Uppdrag psykisk hälsa, tagit viktiga steg för att möta dessa utmaningar genom tre kunskapshöjande aktiviteter inom området psykisk ohälsa för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller autism, och dessa satsningar har redan gjort skillnad i verksamheterna.
Från kartläggning till skräddarsydda insatser
Arbetet inleddes 2022 med en omfattande kartläggning av kunskapsbehoven i verksamheterna, baserad på SKR:s nationella inventeringsmodell, och genomförd i samverkan med kommuner och stadsdelar i Stockholm. Vidare valde Forum Carpe att plocka upp ett av de prioriterade områdena för en mer specifik kartläggning 2023 för att undersöka exakt vilka kunskapshöjande insatser som efterfrågades. Kartläggningen visade ett tydligt behov av ökad kunskap för att kunna skilja mellan beteenden kopplade till funktionsnedsättningar och sådana som orsakats av psykisk ohälsa.
För att möta dessa behov togs tre insatser fram:
- En högskolekurs på 3 hp för handläggare och chefer. Psykisk ohälsa hos personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller autism.
- En femdagarsutbildning för stödpedagoger med ämnet Psykisk ohälsa hos personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) och/eller autism.
- Endagsutbildningar för baspersonal med inriktning Psykisk ohälsa och intellektuell funktionsnedsättning (IF). Till exempel självskadebeteende hos personer inom LSS.
Praktisk kunskap ger resultat
Alla utbildningar genomfördes under hösten 2024 och har mötts av mycket god respons från deltagarna.
- Utbildningarna har inte bara förmedlat kunskap om IF och/eller autism och psykiatrisk samsjuklighet, utan även fokuserat på hur kunskapen kan omsättas i praktiken. Det har gjort deltagarna tryggare och mer kompetenta i sina yrkesroller, säger Caroline Wedin, gruppledare vid Forum Carpe.
En av de viktigaste lärdomarna har varit vikten av att kombinera teori med diskussioner och fallstudier.
- Det är avgörande att skapa utrymme för att reflektera över hur ny kunskap kan användas i verkliga situationer, tillägger Ingela Nilsson, projektledare vid Forum Carpe.
Förbättrat bemötande och tryggare medarbetare
Deltagarna har lyft fram att utbildningarna gett dem både djupare förståelse och konkreta verktyg.
- Ju mer kunskap en medarbetare har, desto bättre förutsättningar finns det för att ge individer ett korrekt och väl anpassat bemötande. Utbildningarna har varit avgörande för detta, säger Caroline Wedin.
En annan central aspekt är förståelsen för samsjuklighet och hur olika diagnoser samverkar. Deltagarna har vittnat om hur detta underlättar arbetet med att anpassa insatser efter individens unika behov.
Samarbete för en kunskapsbaserad socialtjänst
Denna satsning är ett exempel på hur samarbete mellan olika aktörer kan skapa förutsättningar för en mer förebyggande, främjande och kunskapsbaserad socialtjänst. Med stöd av stimulansmedel från Uppdrag psykisk hälsa har Forum Carpe i samverkan med Storsthlm kunnat lyfta viktiga frågor och skapa utbildningar som gör konkret skillnad i vardagen för både medarbetare och de individer de möter.