Ungdomsmottagningar på Pride

Ungdomsmottagningar / 2 augusti 2024

Prideveckan är i full gång, och ungdomsmottagningarna i Stockholms län finns på plats i Pride Park för att möta ungdomar och svara på frågor kring psykisk, sexuell och reproduktiv hälsa.

Ungdomsmottagningarna på Pride

Bildtext: Barnmorskor och kuratorer från länets ungdomsmottagningar, UMO samt samordnare från Storsthlm och Region Stockholm framför tältet i Prideparken.

- Det är ett jätteviktigt signalvärde att ungdomsmottagningarna är med under Prideveckan, för att visa att vi finns till för alla ungdomar, oavsett kön, könsidentitet, könsuttryck eller sexuell läggning, säger Sophia Anesten, kurator på Södermalms ungdomsmottagning.

Länets ungdomsmottagningar drivs i samverkan mellan Region Stockholm, som står för den medicinska delen såsom läkarbesök och preventivmedelsrådgivning, och kommunerna, som står för den kurativa delen. På plats i  Pride Park är både barnmorskor och kuratorer, samt UMO, en webbplats för alla ungdomar mellan 13 och 25 år.

- Det ger ett otroligt mervärde att träffas över organisationsgränserna. Det är nästan halva grejen, att få träffa andra kollegor från andra mottagningar och organisationer och få nya perspektiv, säger Kristoffer Söderström, kurator på ungdomsmottagningen i Järva.

HBTQI-frågorna är vanligt förekommande på ungdomsmottagningarna, och ofta handlar frågorna om könsidentitet, sexuell läggning, relationer och om man är ”normal”.

- Ofta hittar ungdomarna till oss i samband med den medicinska delen, som preventivmedelsrådgivning eller provtagning. Då kan vi lotsa vidare till samtalsstöd och den kurativa delen om vi tycker att det behövs, säger Ellen Cederqvist, barnmorska på Södermalms ungdomsmottagning.  

Träffa ungdomsmottagningarna i Pride Park

I tältet i Prideparken finns möjlighet att hänga med kuratorer och barnmorskor, pyssla, samtala och ställa frågor från onsdag den 31 juli till lördag den 3 augusti mellan klockan 14.00 och 24.00.

Gå med ungdomsmottagningarna i Prideparaden

Lördag den 3 augusti går ungdomsmottagningarna i Prideparaden (plats 89). Både ungdomar och medarbetare är välkomna att följa med i tåget! Ungdomsmottagningarna och UMO kommer att finnas på plats innan paraden med en glam-station för dig som vill piffa dig inför paraden. Det kommer finnas gratis smink, glitter och lite accessoarer.

Fakta om ungdomsmottagningarna

Ungdomsmottagningarna riktar sig till ungdomar i åldern 12–22 år. Kommunerna ansvarar för kuratorsinsatser och regionen ansvarar för barnmorske- och läkarinsatser. 

I Stockholms län bedrivs ungdomsmottagningsverksamhet i samverkan mellan kommunerna i länet och Region Stockholm. Sedan mars 2021 gäller en överenskommelse för hur parterna ska samverka för att skapa förutsättningar för en likvärdig, jämställd och jämlik ungdomsmottagning. Samverkan och samarbete är centralt i ungdomsmottagningens arbete och sker på flera nivåer. Tillsammans ansvarar Storsthlm och Region Stockholm för länsövergripande samordning på ungdomsmottagningarna.

Fler bilder från Pride:

Sofia, Ellen och Kristoffer från Ungdomsmottagningarna

Bildtext: Sophia Anesten, kurator på Södermalms ungdomsmottagning, Ellen Cederqvist, barnmorska på Södermalms ungdomsmottagning och Kristoffer Söderström, kurator på Järva ungdomsmottagning.    

Bildtext: I Pridetältet kan man bland annat snurra på Lyckohjulet.

Bildtext: I Pridetältet kan man skriva en lapp och hänga upp i må-bra-trädet. 

Personalbild Sara Broger
Sara Broger

Samordnare i ungdomsmottagningsfrågor

Visa cookie-information