Sammanfattning från styrelsen den 7 december

Styrelse / 13 december 2023

På årets sista styrelsemöte behandlades verksamhetsplanen och budgeten för 2024 och samt ett förslag på en regional handlingsplan för klimatanpassning.

Här kan du läsa handlingarna och protokollet i sin helhet.

Storsthlms verksamhetsplan och budget för 2024

Styrelsen fastställde verksamhetsplanen och budgeten för 2024.

Det fortsatta ekonomiska läget med hög inflation påverkar även 2024 för kommunsektorn. Det är i huvudsak höga pensionskostnader och prisökningar som i kombination med höga räntor ger tuffa ekonomiska förutsättningar, så även för Storsthlm.

Storsthlms kostnader ökar nästa år, dock ej i samma nivåer som för 2023. Med kostnadsminskningar i övrig verksamhet så ligger nästa års kostnadsram i nivå med årets, vilket gör att det i budgetförslaget föreslås en sänkning av förbundsavgiften från 0,39 till 0,36 promille av avgiftsunderlaget. Det innebär att avgiften för 2024 blir 51 miljoner kronor, en ökning med drygt 650 000 kronor. Detta förslag på finansiering förutsätter dock fortsatt nyttjande av stimulansmedel.

Avgiften för Gymnasieantagningen föreslås ligga kvar på samma nivå som för 2023, det vill säga 782 kronor per ungdom. Även avgiften för ungdoms- och elevdatabasen (UEDB) föreslås ligga kvar på samma nivå som 2023, 45 kronor per ungdom


Yttrande om klimatanpassning

Länsstyrelsen i Stockholms län har tagit fram ett förslag på en regional handlingsplan för klimatanpassning som skickats till remissinstanserna för yttrande. Syftet med planen är att stärka länets förmåga att hantera klimatförändringens effekter. Förslag till handlingsplan har tagits fram av Länsstyrelsen. Styrelsen beslutade att yttra sig över förslaget. Yttrandet kan sammanfattas i åtta punkter:

  • Storsthlm ser positivt på att Länsstyrelsen tar fram en Regional handlingsplan för klimatanpassning.
  • Storsthlm bedömer dock att arbetet med att ta fram handlingsplanen inte är tillräckligt förankrat på kommunledningsnivå.
  • Storsthlm kan konstatera att behovet av samverkan och tydlig vägledning i frågor kopplat till klimatanpassning är angeläget, men ser också att kommunerna i stor utsträckning identifierat utmaningarna.
  • Storsthlm anser att handlingsplanen behöver arbetas fram i närmare samarbete med kommunerna och att detta behöver föregås av ett tydligare förankringsarbete på såväl tjänstemanna- som politisk nivå.
  • Storsthlm menar att remissversionen av planen är alltför allmänt hållen för att utgöra ett konkret stöd för kommunerna och att den mer kan betraktas som ett kunskapsunderlag med en beskrivning av Länsstyrelsens interna arbete.
  • Storsthlm föreslår att Länsstyrelsen gör ett omtag i processen med framtagandet av handlingsplanen. Gärna utifrån den arbetsmodell som användes både vid framtagandet av den Regionala vattenförsörjningsplanen och den Regionala masshanteringsstrategin.
  • Storsthlm ser med fördel att framtagandet av en Regional handlingsplan för klimatanpassning läggs under Regionala miljö- och samhällsbyggnadsrådet.
  • Storsthlm gör bedömningen att det behöver framgå av handlingsplanen hur kommunerna och Länsstyrelsen ska lösa gemensamma utmaningar tillsammans.
Kategorier: Storsthlm, Styrelse
Visa cookie-information