Sollentuna kommuns arbete mot utsatta områden
Från Sollentuna kommuns konferens Inga utsatta områden, 24 september 2024. Foto: Sollentuna kommun
Sollentuna kommun har tagit stora steg framåt i sitt arbete för att nå målet om inga utsatta områden på polisens lista till 2030. Ett bra exempel är när Edsberg, som tidigare klassats som ett utsatt område, helt togs bort från listan i december 2023. Detta efter att området sedan september samma år inte längre klassades som en öppen drogscen. Det är ett stort steg i kommunens målmedvetna arbete för att öka tryggheten och skapa en säkrare miljö för invånarna.
Inga utsatta områden 2030 är ett av Sollentuna kommuns viktigaste mål. Den 24 september arrangerade kommunen en fullsatt konferens med ungefär 400 deltagare, för att diskutera de fortsatta insatserna och hur man bäst når målet om inga utsatta områden. Tina Trygg från Storsthlm modererade dagen, och justitieminister Gunnar Strömmer deltog för att tala om regeringens brottsförebyggande arbete. Konferensen bjöd på inspirerande presentationer, där ett fokus var på ledarskap på politisk och tjänstepersonsnivå.
Politiska beslut som grund för långsiktigt arbete
Henrik Thunes, ordförande för kommunstyrelsen i Sollentuna, betonade vikten av politiska beslut som grund för det långsiktiga arbetet.
– För att arbetet ska bli effektivt är det viktigt att beslutet om inga utsatta områden är taget i kommunfullmäktige, kommunens högsta beslutande organ. På så vis säkerställer vi att uppdraget är gemensamt, men att nämnder, bolag och förvaltningar har ett tydligt delansvar för att nå målet, säger Henrik Thunes.
Starkt samarbete med polisen och civilsamhället
Ett avgörande inslag i kommunens strategi har varit det nära samarbetet med polisen och andra aktörer. Per Törnvall, kommundirektör i Sollentuna kommun, beskriver samarbetet med Lokalpolisområde (LPO) Sollentuna som centralt.
– Regelbundna möten mellan kommunens och polisens ledning har skapat en stabil grund för långsiktigt samarbete. Boende, Integration och Dialog (BID), en samverkansmodell där fastighetsägare i specifika områden, som till exempel Tureberg och Rotebro, är ett annat exempel på hur vi stärker tryggheten, säger Per Törnvall.
Sollentunas analysmodell
Sedan 2023 klassas inte Edsberg längre som utsatt område, men det är fortsatt ett prioriterat område inom kommunens trygghetsarbete. Tillsammans med polisen och Sollentunahem följer kommunen varje vecka lägesbilden genom EST (Effektiv samordning för trygghet), vilket ligger till grund för både operativa och strategiska beslut. Sociala och situationella insatser anpassas kontinuerligt utifrån den aktuella lägesbilden.
– Även om Edsberg inte längre klassas som ett utsatt område, är det fortfarande ett fokusområde för oss. Det betyder att vi kontinuerligt följer lägesbilden och anpassar våra insatser för att säkerställa att vi inte backar i utvecklingen, säger Per Törnvall.
Sollentuna har även, i samarbete med Malmö universitet, utvecklat en unik analysmodell för att systematiskt följa utvecklingen i utsatta områden. Syftet är att öka förståelsen för varför och hur utsatta områden utvecklas samt att identifiera vilka verksamhetsområden kommunen behöver fokusera på. Utifrån analysmodellen har kvantitativa och kvalitativa indikatorer tagits fram för att mäta framstegen fram till 2030.
Gemensam kraft i arbetet
En framgångsfaktor har varit att kommunens beslut om att inga utsatta områden ska finnas 2030 är väl förankrat i hela organisationen. Alla nämnder och bolag är motiverade att bidra till arbetet mot utsatthet, vilket skapar en stark gemensam kraft.
– Alla är på tå och bidrar aktivt i arbetet, säger Per Törnvall.
Han pekar också på utmaningen med att ständigt våga ompröva tidigare beslut och pröva nya lösningar.
– En utmaning är att uthålligt avsätta tid för nödvändigt samarbete mellan lagdelarna. Det räcker inte att var och en gör sitt inom den egna lådan, säger Per Törnvall.
Ett långsiktigt arbete
Kommunens arbete med att nå målet om inga utsatta områden år 2030 är ett långsiktigt åtagande som kräver uthållighet och engagemang från alla inblandade parter. Att beslutet ligger i linjen och ingår i ordinarie verksamhet är en framgångsfaktor som gör att arbetet kan fortsätta systematiskt och med ett gemensamt mål i sikte.
Med ett starkt samarbete mellan kommunen, polisen och andra aktörer, fortsätter arbetet för att skapa en trygg och säker miljö för alla invånare i Sollentuna.