Så kan Stockholmsregionens konkurrenskraft stärkas

31 januari 2025

Hur kan Stockholmsregionen stärka sin konkurrenskraft i Europa och i världen? Det var temat när länets kommundirektörer träffades i slutet av januari för att diskutera tillväxt och global konkurrenskraft.

Paneldeltagare och gästföreläsare från vänster: Fredrik Jurdell, Stockholms stad, Camilla Broo, Huddinge kommun, Staffan Ingvarsson, Stockholm Business Alliance (SBA), Göran von Sydow, Svenska Institutet för Europapolitiska studier (SIEPS), Anne Andersson, Stockholmsregionens Europakontor, Per Törnvall, Sollentuna kommun och Johan von Sydow, Storsthlm.  

Stärkta branscher och framtida utmaningar

Stockholmsregionen har de senaste 20 åren stärkt sin roll som attraktiv tillväxtregion. Inom finanssektorn, tech-industrin och life science är vi i framkant.
– Stockholm rankas som världens näst starkaste tech-hubb efter Silicon Valley och vi har en snabbt växande industri inom både teknisk specialisering och forskning, sade Staffan Ingvarsson, vd för Stockholm Business Alliance (SBA), som verkar för att attrahera utländska investeringar till regionen och utveckla företagsklimatet.
– I internationella rankingar så konkurrerar vi med betydligt större städer, såsom Berlin, München, Madrid, Los Angeles och Toronto. För att behålla den positionen på sikt krävs fortsatta strategiska satsningar och investeringar i innovation och infrastruktur. En viktig nyckel är också ett nära samarbete mellan näringslivet och den offentliga sektorn.

Regelförenklingar en viktig nyckel

EU-kommissionen har lagt fram ett antal förslag om hur EU ska kunna förbättra sin konkurrenskraft gentemot USA och Kina. Bland annat handlar det om att fördjupa den inre marknaden och låta den omfatta fler områden, till exempel finansiellt kapital, energi, telekommunikationer och försvarsindustri samt att ta bort fler hinder för den fria rörligheten, till exempel tjänstemarknaden.
– EU står inför stora utmaningar för att hävda sig i en tuff geopolitisk konkurrenssituation. Den agenda för frihandel och öppenhet som EU drivit utmanas starkt idag. I många länder är det mer fokus på industripolitik. Där har EU en utmaning att hänga med, sade Göran von Sydow, direktör för Svenska institutet för Europastudier (SIEPS). De har analyserat den så kallade Draghirapporten, vars rekommendationer har fått en framträdande plats i de politiska riktlinjerna för 2024-2029.
– Det finns ett identifierat behov av att skapa bättre förutsättningar för innovationer och att investera mer i framtidens tillväxtområden, i syfte att förbättra Europas konkurrenskraft.

Tillsammans kan vi bli ännu mer attraktiva

För länets kommuner är regionens konkurrenskraft och tillväxt en central fråga. Några av insikterna var att när det kommer till nyetableringar så behöver vi än mer gå hand i hand med näringslivet. Vi behöver också tuffa till oss regionalt, ha självförtroende och våga ta egna initiativ, inte minst när det gäller regelförenkling. Vi kan tänka mer regionalt kring etableringsplaner; en kommun kan kanske inte erbjuda allt, men tillsammans kan vi i Stockholmsregionen skapa ett riktigt attraktivt erbjudande för både företag och enskilda individer.
– Finansieringen av välfärden hänger på Stockholmsregionens konkurrenskraft. Det här seminariet kan ses som ett avstamp för vidare arbete där regelförenklingar är av central betydelse. Det gäller både regelförenklingar för företagen och för den offentliga verksamheten, sade Per Törnvall, kommundirektör i Sollentuna kommun.

Kategorier: Storsthlm
Visa cookie-information