Yngre personer med kognitiv sjukdom möter ofta en vård och omsorg som inte är anpassad för deras behov. Sjukdomsförloppet är snabbare, livssituationen mer komplex, och stödet som finns är främst utformat för äldre. För att bryta det mönstret har ett regionalt utvecklingsprojekt pågått under 2024 under ledning av FOU nu, där vårdgivare och kommuner i Stockholms län tillsammans arbetat fram en grund för bättre samverkan.
Varje år tar cirka 320 människor sitt liv i Stockholmsregionen. Ett stort folkhälsoproblem som förutom de tragiska förlusterna av människoliv orsakar stort lidande för anhöriga, närstående och samhället i stort. För att möta denna utmaning satsar regionen och kommunerna på att förebygga suicid genom att öka kunskapen, samverka och genomföra insatser lokalt.
Trots att placerade barn och unga har samma rätt till hälso-, sjuk- och tandvård som sina jämnåriga, visar Socialstyrelsens senaste rapport att många av dem inte får tillgång till den vård de behöver. Omplaceringar, bristande rutiner och okunskap bidrar till att barnens hälsa ofta hamnar i skymundan.
Solna arbetar med att säkerställa en god och nära vård och omsorg för sina medborgare. Genom en lokal utvecklingsplan ska kommunens och regionens gemensamma arbete nu ta fart med målsättning att skapa värdefull vård och omsorg för medborgarna.
Den politiska styrgruppen för vård i samverkan (VIS) har fattat beslut om vilka aktiviteter som ska prioriteras i länsövergripande samverkan under 2024.
Region Stockholm och kommunerna i Stockholms län tar ett till steg mot förbättrad samverkan inom vård och omsorg genom lanseringen av det gemensamma nyhetsbrevet Vård och omsorg i samverkan.
Inriktning för psykisk hälsa och suicidprevention 2024 - 2026 är beslutad av den politiska styrgruppen för vård i samverkan (VIS). Inriktningen ger stöd i det länsgemensamma arbetet för att förebygga psykisk ohälsa och suicid samt främja psykisk hälsa hos befolkningen i Stockholms län.
Beslut om en gemensam länsövergripande handlingsplan för god och nära vård och omsorg 2024–2030 har fattats av den politiska styrgruppen för vård i samverkan (VIS) i Stockholms län. Handlingsplanen anger riktningen de närmaste sju åren, för att nå målet om en god, sömlös och personcentrerad vård och omsorg samt förbättrad hälsa hos befolkningen – god och nära vård och omsorg.
Sedan i våras har Storsthlm haft experthjälp i arbetet med handlingsplanen god och nära vård. Tidigare särskilda utredaren Anna Nergårdh, stödjer Storsthlm med ett särskilt fokus på kommunperspektivet.