"Vi tvekar inte att agera mot välfärdsbrott"

4 maj 2022

Vill du ha undertexter klickar du på ikonen undertexter/textning längst ner i högra hörnet.

- Vi tvekar inte att agera mot välfärdsbrott, säger Birgitta Fahlgren Sylvén, tidigare förvaltningschef i Sundbyberg stad, om hur de jobbar mot välfärdsbrott.

I filmen ovan berättar Birgitta mer om Sundbyberg stads imponerande arbete med att upptäcka, utreda och vidta åtgärder mot bedrägerier inom hemtjänsten. Något som hon och Judit Skog, utvecklingsledare, berättade om på seminariet om välfärdsbrott som arrangerades den 22 april.

I filmen berättar också Johanna Skinnari, utredare från Brottsförebyggande rådet (Brå), om deras färska kartläggning av problemen med välfärdsbrott mot kommuner och regioner som hon presenterade tillsammans med Henrik Angerbrandt.

Moderator Anna Flink, säkerhetschef i Södertälje kommun, lotsade oss genom en lyckad förmiddag. Där vi också fick ta del av Ebba Östlins, kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka kommun, erfarenheter kring välfärdsbrott . Samt Anna Öberg, advokat, berättade om sitt samarbete med Sundbybergs stad utifrån ett juridiskt perspektiv.

Dagen avrundades med spännande samtal i mindre grupper för att ta del av varandras erfarenheter. Där lyftes ett par av de viktigaste åtgärderna för att förebygga välfärdsbrott i kommuner: Kroka arm med varandra och våga berätta om misslyckanden! Det är oftast missarna som leder till framgång till slut.

Detta var det första av två seminarier med fokus på välfärdsbrott som Storsthlm arrangerar under våren. Nästa seminarium arrangeras den 20 maj. Då ses vi fysiskt på plats med fokus på metoder för att upptäcka och förebygga välfärdsbrott och möter bland annat representanter från både IVO och Skatteverket.


Anmäl dig här till seminariet den 20 maj —
Välfärdsbrott 2 - fokus upptäcka och förebygga välfärdsbrott

Visa cookie-information