"Vi vill belysa sårbarheter som kan möjliggöra eller underlätta välfärdsbrottslighet inom kommunen"

13 juni 2022

 

– Med den här handlingsplanen vill vi belysa sårbarheter som kan möjliggöra eller underlätta välfärdsbrottslighet inom kommunen, säger Maja Bjarneby, utredare på socialförvaltningen, Stockholms stad.

På seminariet om välfärdsbrott som Storsthlm arrangerade den 20 maj berättade Maja Bjarneby, Shahira Megahid och Hanna Rossetti från Stockholms stad bland annat om vikten av politisk vilja, sitt arbete med att ta fram en handlingsplan samt uppföljning av HVB och upptäcka och förhindra fusk inom den personliga assistansen. Syftet med handlingsplanen är att den ska fungera som ett stöd till medarbetare inom Stockholms stad i arbetet att motverka välfärdsbrott.

I filmen berättar Maja Bjarneby berättar mer om hur Stockholms stad arbetar kring att förebygga välfärdsbrott.

Välbesökt seminarium

Det var andra gången Storsthlm arrangerade ett seminarium med fokus på välfärdsbrott under våren. Denna gång var seminariet fysiskt, vilket genererade massor av intressanta diskussioner och spännande erfarenhetsutbyten. Det finns en stark vilja att synliggöra problemen med välfärdsbrott och att tillsammans skapa förutsättningar för att motverka dem.

Suzana Brandt och Maria Gustavsson från IVO Inspektionen för vård och omsorg berättade om vad som ingår i tillståndsprövningen och vad kommunerna behöver göra, till exempel kopplat till ekonomisk uppföljning.

Anders Klaar från Skatteverket var på plats för att prata om sitt arbete kring att komma åt felaktig folkbokföring kopplat till organiserad brottslighet i allmänhet. Hur hänger det samman med den brottslighet som riktas mot vår gemensamma välfärd?

Dessutom bjöds det på flera intressanta kommunexempel.

Birgitta Fahlgren Sylvén, Judit Skog och Kersti Arvidsson från Sundbybergs stad beskrev sina metoder för att motverka fusk inom hemtjänsten.

Anna Flink, säkerhetschef, Södertälje kommun, berättade om Gökungeprojektet - en metod för att få en effektiv process kopplat till att förhindra brottslighet inom ekonomiskt bistånd.

Visa cookie-information