Botkyrkas socialtjänst möter invånarna där de är
Carl Widercrantz och Charlotte Lagerkvist, Botkyrka kommun, från sommarens pop ups (Vi bryr oss).
Botkyrka kommun har valt att aktivt involvera sina invånare i omställningsarbetet inför den nya socialtjänstlagen. Genom dialog och delaktighet hoppas kommunen bygga en socialtjänst som är lättillgänglig och relevant för invånarna. Katarina Lindström, tillförordnad socialdirektör, berättar hur kommunen arbetar för att stärka botkyrkabornas inflytande och skapa en mer tillgänglig socialtjänst.
I omställningsarbetet inför den nya socialtjänstlagen har Botkyrka kommun haft ett tydligt mål: att fånga invånarnas perspektiv på socialtjänsten och hur den kan utvecklas. Genom en rad olika initiativ har kommunen bjudit in botkyrkabor att dela sina erfarenheter och önskemål.
- Vi har utforskat hur både de som redan har kontakt med oss och de som inte har det ser på socialtjänsten. Vi har velat förstå hur vi kan bli mer tillgängliga och skapa en bättre upplevelse för dem vi finns till för, säger Katarina Lindström, tillförordnad socialdirektör.
Pop-up-träffar och enkäter – en bred insamling av synpunkter
Ett av de mest framgångsrika initiativen har varit pop-up-träffar i olika kommundelar under sommaren 2024. Med budskapet ”Vi vill bli bättre och bryr oss om vad du tycker!” mötte socialtjänstens medarbetare och feriepraktikanter invånare i Botkyrka. Under dessa dagar bjöds det på fika och samtal, samtidigt som en webbenkät samlade in invånarnas åsikter. Totalt inkom 947 enkätsvar, och över 120 personer anmälde intresse att delta i fokusgrupper för en djupare dialog.
En bredare socialtjänstenkät skickades också ut till 4000 slumpmässigt utvalda botkyrkabor under hösten. Enkäten erbjöds på flera språk och kunde besvaras digitalt eller genom telefonintervjuer. Trots möjligheten till fler kontaktvägar landade svarsfrekvensen på cirka 20 procent, något som kommunen ser som en utmaning att förbättra framöver.
- Det var mest utmanande för oss att nå invånare i de socioekonomiskt mest utsatta kommundelarna. Vi behöver hitta nya vägar för att få fler att delta, säger Katarina.
Fokusgrupper och djupintervjuer ger fördjupad förståelse
Under 2024 arrangerade socialtjänsten flera fokusgrupper där botkyrkabor har fått dela sina erfarenheter, upplevelser och idéer. Dessa samtal har varit särskilt värdefulla för att förstå hur socialtjänsten kan utvecklas i linje med den nya lagen.
– Dialogerna har fokuserat på deltagarnas åsikter och uppfattningar om socialtjänsten samt hur vi kan bli en socialtjänst som möter den nya lagens intentioner, berättar Katarina.
Utöver fokusgrupperna har även 45 djupintervjuer genomförts med personer som har erfarenhet av insatser från socialtjänsten. Målgruppen var barn över 15 år samt vuxna och syftet har varit att fånga deras upplevelser av bemötande, stöd och delaktighet i beslutsprocesser.
- Eftersom den här gruppen har erfarenhet av kontakt med oss har vi varit angelägna att fråga om deras upplevelser och även om vilka önskemål de har. Hur har de uppfattat vårt bemötande, hur ser de på insatserna de har beviljats, vilken typ av stöd och hjälp hade de önskat fanns? säger Katarina.
Dessa intervjuer genomfördes anonymt av ett externt företag för att säkerställa öppenhet och trygghet för de intervjuade.
Viktigt med synlig närvaro
Ett tydligt resultat av medborgardialogerna är vikten av att socialtjänsten är synlig och tillgänglig där människor befinner sig. Invånare har uppskattat initiativ som pop-up-träffarna och möjligheten att möta socialtjänstens personal utanför kontorsmiljön.
– Vi har sett att vår öppenvård för vuxna fått ett hundratal nya kontakter genom att vi flyttade ut vår verksamhet till torget, där vi bjöd på kaffe och informerade om vilket stöd som finns att få, säger Katarina.
Detta positiva gensvar har lett till beslutet att investera i en Öppenvårdsbuss, som från i år kommer att finnas på olika platser i kommunen för att göra socialtjänsten ännu mer tillgänglig.
Lärdomar och framtida satsningar
En viktig lärdom från arbetet är att hela organisationen behöver involveras i dialogen med medborgarna. Det är inte bara förebyggande verksamheter som ska vara ute och möta människor – även socialsekreterare, boendestödjare och familjebehandlare behöver vara delaktiga.
Botkyrka kommun ser pop-up-träffarna och fokusgrupperna som en lyckad modell för framtiden och vill fortsätta att utveckla det arbetet.
- Vi är stolta över att vi tagit oss tid att verkligen lyssna på botkyrkaborna. Det tar tid, men det ger ovärderliga insikter. Vårt uppdrag framöver är att bli ännu bättre på att erbjuda en socialtjänst som människor uppfattar som relevant och kvalitativ innan små problem blir stora, avslutar Katarina.